Hoe privacybewust is Nederland?

NPO3 staat de aankomende weken in het teken van cybercriminaliteit. Gisteravond was de aftrap. In De Privacytest werd onderzocht hoe privacybewust Nederland is. Wat weten wij eigenlijk over privacyinbreuk en cybercriminaliteit?

 

 

We weten allemaal dat je je persoonlijke gegevens niet op social media moet delen maar jullie herkennen vast deze vaak gedeelde post: "Jaa, eindelijk de sleutel van ons nieuwe huis!" Mét bijbehorende foto van een jong stel voor een net-geverfde voordeur, poserend in een zandbak als voorstraat en hun sleutelbos tonend aan de wereld. Wat blijkt; Door de opkomst van 3D-printers wordt het steeds makkelijker om sleutels na te maken. Op basis van een enkele foto kan al een prima werkend duplicaat worden gemaakt. Een volslagen onbekende kan zo je huis binnendringen, zonder ook maar een ruitje in te hoeven tikken, hij heeft je sleutel immers al! 

 

Weten jullie ook dat een wachtwoord bestaande uit alleen cijfers heel makkelijk te kraken is? Dus als je bijvoorbeeld een geboortedatum als wachtwoord hebt, ook al is het de verjaardag van je geheime liefde of je oma die al 10 jaar dood is, want "die raden ze toch niet".., als de bliksem je wachtwoord wijzigen! Het is namelijk zo; Bij een wachtwoord dat uit slechts zes cijfers bestaat zijn één miljoen combinaties mogelijk. Dat lijkt veel, maar is al in anderhalve minuut te achterhalen door middel van brute force. Gebruikt u echter een wachtwoord met zes tekens waarin zich zowel hoofdletters, kleine letters, cijfers en speciale karakters in bevinden, dan duurt het achterhalen al 2,5 jaar. 

De Privacytest gemist? Kijk het terug en test of je zelf privacyproof bent!

Ironisch genoeg is de bovenstaande uitzending offline gehaald vanwege privacyschending. 

Wanneer je wel eens gebruik maakt van WiFi in de trein, of een ander openbaar netwerk, dan kan het zijn dat iemand meekijkt welke apps en websites je gebruikt. Je denkt nu vast: “Ach, bij mij valt er toch niets te halen.” Dat heb je dan goed mis! Facebook weet bij wie je gisteren op bezoek ging, De Belastingdienst zag hoe je er kwam, Apple hield bij hoe lang je er bleef, Samsung hoorde wat je er zei, en Google wist al dat je het van plan was. In het boek ‘Je hebt wél iets te verbergen’ leggen onderzoekers bloot welke gegevens je allemaal weggeeft en aan wie. En, belangrijker nog, welke ingrijpende gevolgen dat heeft. Zijn je kinderen al actief op het internet? Dan is dit boek wat ons betreft hét decembercadeau! Bestel hem via deze link.

 

Op donderdag 20 oktober organiseert Molenaar & Zwarthoed Adviseurs het Cyberrisico Event. Onze collega Cees zal daarbij aanwezig zijn. Bent u benieuwd naar wat u kan doen om de risico’s van cybercrime te beperken? Dan mag u dit event niet missen! 

 

Klant van de maand: Dekos

Belangrijkste wijzigingen Richtlijn Consumentenrechten